Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че все така подкрепя изграждането на

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че все така подкрепя изграждането на
Коментари Харесай

Лукашенко иска да има втора АЕЦ в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че все по този начин поддържа построяването на втора атомна електроцентрала в републиката, само че към този момент управляващите обмислят това решение, съобщи ТАСС.

" Засега обмисляме. Много ми се желае да построим втора [атомна] централа ", съобщи президентът по време на работно пътешестване в Могильовската област, цитира го организация БелТА.

Президентът отбелязва, че беларуското общество " явно към този момент е преодоляло постчернобилския синдром ". Той акцентира, че е бил доста обезпокоен, когато е вземал решение за строителството на БелАЕЦ. 

" Ние постъпихме вярно. Това е най-чистият тип сила. Не единствено електричество. Исках да имам ново учебно заведение в Беларус. А това е образованието. Днес ние имаме свои лични експерти. А аз желаех да науча беларусите да го вършат ", сподели президентът. Лукашенко е сигурен, че е постъпил умно, като е построил БелАЕЦ макар всички рецензии и напън от страна на Полша и Литва.

БелАЕЦ, ситуирана край град Астравец, Гродненска област, е издигната по общоприетия съветски план " АЕЦ-2006 ". Проектът е финансиран с съветски държавен заем в размер на 10 милиарда $.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР